Ученици от НУ Отец Паисий“  участваха във флашмоб, посветен на

...
Ученици от НУ Отец Паисий“  участваха във флашмоб, посветен на
Коментари Харесай

Флашоб призова пазарджиклии да четат

Ученици от НУ „ Отец Паисий “  участваха във флашмоб, отдаден на Световния ден на книгата Десетки деца разтвориха книжки, с цел да вземат участие в всеобщото четене навън пред Детския отдел на библиотеката. Със мощна страст те скандираха „ Ние обичаме да четем! “ на минаващите жители. С това дребните възпитаници приканват младите да открият удоволствието от четенето на книга, изключително в този момент, когато в модерното общество младежите са привикнали да прекарват времето си пред компютъра или тв приемника.

Титлата „ Световна столица на книгата “ се присъжда от ЮНЕСКО за първи път през 2001 година на Мадрид и от този момент всяка година един международен град получава това звание поради отдадеността си на идеята на книгата, четенето, основаването и достъпа до книгите – посредством библиотеки, книжарници и просветителни институции.

Тази година международна столица на книгата е столицата на Гърция – Атина.

Идеята за Световния ден на книгата – 23 април идва от Каталуня – Испания, където на този ден- денят на  Свети Георги Победоносец /отбелязван по остарял стил/ обичайно се подарява книга. Денят е честван за първи път през 1995 година. Дата 23-ти април е определена, тъй като на този ден през 1616 година са умряли Мигел де Сервантес и Уилям Шекспир. На тази дата също са родени Владимир Набоков, Мануел Валехо, Морис Дрюон.

С празнуването на този ден в целия свят ЮНЕСКО се стреми да насърчи четенето, издателската активност и отбраната на интелектуалната благосъстоятелност.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР